مقاله ی کوتاه : نگرانی
ما در بسیاری از مواقع تفاوتی بین دو موضوع نگرانی و اضطراب احساس نمی کنیم و این دو موضوع را کاملا مشابه می دانیم . بطورکلی نگرانی و اضطراب از این جهت که هر دو آنها، انواعی از هیجانات منفی هستند مشابه می باشند اما تفاوتهایی هم با یکدیگر دارند . یکی از تفاوتهای مهم حالت نگرانی و اضطراب آن است که در حالت نگرانی عامل ایجاد کننده ی آن ،کاملا مشخص می باشد. اما در حالت اضطراب معمولا عامل ایجاد کننده مبهم بوده و یا کاملا روشن نمی باشد. امروزه در پژوهشهای علوم روانشناختی مفهوم نگرانی زیر سایه ی موضوع اضطراب کم رنگ شده است . به عبارت دیگر پژوهشهایی زیادی در مورد موضوع اضطراب صورت گرفته و این رویه سبب شده که توجه به موضوع نگرانی کاهش یابد . همچینن در اکثر پژوهشها به متفاوت بودن موضوع نگرانی و اضطراب توجهی نشده است.
تجربه ی حالت نگرانی مثل تجربه ی سایر هیجانات طبیعی موضوعی کاملا عادی است.ویلز و همکاران اعتقاد دارند که حالت نگرانی در دو دسته ی متفاوت به نامهای نگرانیهای عادی و نگرانیهای غیر عادی قرار می گیرند. به نظر آنان حالت نگرانی زمانی در دسته ی عادی قرار می گیرد که شخص یک سلسله فعالیت معمول فکری که حالت تکراری دارد برای حل مساله ای که با آن روبرو شده است را انجام می دهد . اکثر اشخاصی که حالت نگرانی عادی دارند متوجه قرار گرفتن در حالت نگرانی نمی گردند و اغلب اظهار می دارند که در تلاش هستند تا از وقوع مساله ای ناراحت کننده در آینده پیشگیری نمایند. اما زمانی تجربه ی حالت نگرانی به صورت غیر عادی در می آید که میزان شدت تجربه ی علایم ناراحت کننده ی حالت نگرانی افزایش می یابد و شخص در متوقف کردن این حالت با دشواریهای زیادی روبرو می گردد. نگرانیهای غیر عادی می توانند سبب کاهش رضایت از زندگی ، ایجاد مشکلاتی در تصمیم گیرها و افزایش میزان انجام رفتارهای اجتنابی گردند. همچینن حالت نگرانی غیر عادی به فرایند حل مسایل آسیب وارد می نماید. وجودبرخی از وپژگیهای شخصیتی ( مانند داشتن حالت کمال گرایی و خود انتقادی زیاد )و وجود برخی از علایم مشکلات روانشناختی (مانند افکار وسواسی و علایم اضطراب فراگیر ) نیز می توانند سبب گسترش حالت های نگرانی غیر عادی گردند. حالت نگرانی غیر عادی با عوارض مختلفی مانند اختلالات خواب( بخصوص بیخوابی ) ، اختلالات تغذیه ای ( بخصوص پر اشتهایی ) ، حالت تحریک پذیری ، کاهش قدرت سیستم ایمنی بدن ، کاهش در میزان قدرت حل مسایل و آسیب در تمرکز نمودن همراه است.
اگرچه در بسیاری از مواقع جدا نمودن حالت نگرانی عادی از حالت نگرانی غیرعادی دشوار است اما توجه به چند تفاوت که بین این دو نوع از نگرانی ها وجود دارد می تواند کمک کننده باشد. از جمله مهمترین این تفاوتها می توان به تجربه ی ناراحتی ذهنی که معمولا به صورت تجربه ی یک سلسله افکار یا تصاویر ذهنی ناراحت کننده و تکراری که بیشتر در حالت نگرانی غیر عادی رخ می دهند اشاره نمود . همچینن درحالت نگرانی غیر عادی سطح بالایی از علایم جسمانی اضطراب ( مانند تنش عضلانی ، سردرد ، بالا رفتن میزان ضربان قلب و تعریق ) نیز مشاهده می شود. از جمله دیگر علایمی که در حالت نگرانی غیرعادی مشاهده می شود مشکلات مرتبط با خواب و ایجاد یک سلسله خطاهای شناختی مانند خطای شناختی که مرتبط به برآورد احتمال خطر بالا است می باشد.
نگرانیهای غیر عادی بیشتر در مبتلایان به اختلال اضطرابی فراگیر قابل مشاهده است . این اختلال یکی از اختلالات اضطرابی می باشد و در بسیاری از مواقع می تواند اختلال جدی در کارکردهای اجتماعی ، ارتباطی و شغلی شخص مبتلا ایجاد کند. از جمله مهمترین علامت اختلال اضطرابی منتشر تجربه ی نگرانیهای مختلف است که باید حداقل 6 ماه تداوم داشته باشند. مبتلایان به اختلال اضطراب منتشر قادر به رسیدن به حالت آرمیدگی نمی باشند و علایم مختلف جسمانی اضطراب (مانند حالت لرزش ، تنش عضلانی ، سردرد ، حالت بیقراری و تعریق نمودن ) را به صورت مکرر تجربه می نمایند.
راه حل ساده مقابله با حالت نگرانیهای شدید و غیر عادی عدم بکار بردن روش های احتنابی ( مانند تلاش برای روبرو نشدن با محرک هابی که تحریک کننده نگرانی و اضطراب هستند ) می باشد روش های اجتنابی روش های ناکارآمدی برای مقابله با هیجانهای منفی از جمله نگرانی هستند. در روش های اجتنابی که برای مقابله با اضطراب و نگرانی بکار می رود شخص سعی می کند از روبرو شدن با محرک هایی که تحریک کننده ی حالت نگرانی یا اضطراب او هستند اجتناب نماید.اگرچه استفاده از روش های اجتنابی امکان دارد سبب آرامش موقت شخص گردد اما این آرامش زود گذر بوده و در نهایت میزان نگرانی وی افرایش می یابد.
–
نوشته شده توسط دکتر حسین لطفی نیا ( متخصص روانشناسی بالینی )
استفاده از مطالب این مقاله این مقاله به شرط ذکر نام نویسنده و آدرس سایت بلامانع است
واژه های کلیدی : نگرانی ، اختلال اضطرابی فراگیر ،اضطراب ، کمال گرایی
23 / 4/ 95
منابع
Beckham.P(2009).Coping with worry and Anxiety . Guilford press
Davey.r&Wells.t(2006).Worru and its psychology disorders.John Wiley sons
آدرس دفتر روانشناسی دکتر حسین لطفی نیا ( متخصص روانشناسی بالینی ):تبریز ،خیابان ،17شهریور جدید ، بالاتر از تقاطع خیابان طالقانی ، برج سینا ، طبقه ی هفتم
تلفن :04135559866
نظرات