مقاله ی کوتاه : سه ترس شایع در اوایل دوره کودکی
ترس یکی از هیجانات مهم می باشد .ترس، اضطراب و نگرانی از جمله هیجانات منفی می باشند. این هیجانات از جهت علایمی که ایجاد می کنند بسیار با یکدیگر شباهت دارند. این علایم را می توان در دو بخش جسمانی و روانشناختی قرار داد.علایم جسمانی به دنبال فعال شدن بخش سمپاتیک سیستم خودکار بدن ظاهر می شود و حالتهایی مانند بالا رفتن میزان ضربان قلب ، انقباض عضلات و افزایش جریان خون در اندامهای بدن را شامل می شود. تفاوت مهم ترس با اضطراب در این نقطه می باشد که در حالت ترس ما با محرک های ترس زایی روبرو هستیم که ماهیت آنها برای ما آشکار می باشد ولی در حالت اضطراب محرک یا محرک های ایجاد کننده ی اضطراب روشن نمی باشد. در این مقاله ی کوتاه سه نوع از ترس های دوران کودکی توصیح داده خواهد و در مقاله های بعدی راههای مقابله با انواع ترس های عادی و غیر عادی ( فوبیا ) کودکان شرح داده خواهد شد. این سه نوع ترس عبارتند از:
ترس از اشخاص بیگانه: این نوع از ترس از حدود ده ماهگی آغاز می شود. در حالت ترس از اشخاص بیگانه کودک به دنبال نزدیک شدن شخص ناآشنا علایم ترس را نشان داده و با حالت گریه ی شدید واکنش نشان می دهد. یکی از علل مهم ظاهر شدن ترس از اشخاص بیگانه در کودکان رشد توانانیهای شناختی آنها می باشد.این نوع ترس تا 15 ماهگی به اوج خود می رسد و بعد از 15 ماهگی به تدریج کاهش می یابد.
ترس از جدایی:ترس از جدایی در حدود سنین 9 یا 10 ماهگی ظاهر می شود. ویژگی مهم این نوع ترس ظاهر شدن علایم و نشانه های ترس به دنبال دور شدن والدین می باشد. یکی از علل ظاهر شدن این نوع ترس رشد نوانایی شناختی کودکان بعد از سن 6 ماهگی می باشد. بر اساس اعتقاد ژان پیاژه، روانشناس معروف سویسی که در مورد رشد شناختی نظریه ی معروفی ارایه داده است از سن 6 ماهگی به بعد فرایند ثبات اشیا رشد می نماید و این فرایند تا حدود دو سالگی ادامه می یابد . در اثر رشد فرایند ثبات اشیا کودک این اعتقاد را می یابد که با خارج شدن اشیا یا اشخاص از حوزه ی دید وی آن اشیا یا اشخاص دیگر وجود ندادند.
ترس از تاریکی: این نوع ترس در سنین 2 الی 4 سال شایع تر است .به نظر برخی از روانشناسان (مانند کارل یونگ ) برخلاف بسیاری از ترسها ، علت ایجاد ترس از تاریکی ریشه ی ژننیک دارد.
نوشته شده توسط : دکتر حسین لطفی نیا
متخصص روانشناسی بالینی
واژه های کلیدی: ترس , کودکان ، تاریکی ، جدایی ،پیاژه، هیجانات
منابع
Blanchard.(2008). Handbook of anxiety and fear .Academic press
Maj.(2004).Phobia.John wiley &sons
آدرس دفتر روانشناسی دکتر حسین لطفی نیا ( متخصص روانشناسی بالینی ):تبریز ،خیابان ،17شهریور جدید ، بالاتر از تقاطع خیابان طالقانی ، برج سینا ، طبقه ی هفتم
تلفن :04135559866
نظرات