استرس چیست ؟

 

 استرس با هیجان های اضطراب و نگرانی شباهت و تفاوتهایی دارد. یکی از شباهتهای حالت استرس با هیجانهای اضطراب و نگرانی آن است که همه ی آنها خالت های ناراحت کننده ای را برای شخصی که آنها را تجربه می نماید ایجاد می کنند و شباهت دیگر بین آنها این است که در همه ی آنها یکی سلسله علایم جسمانی (مانند افزایش میزان ضربان قلب و افزایش آهنگ تنفس ) که در اثر تحریک بخشی از سیستم عصبی خودکار به نام سیستم عصبی سمپاتیک بوجود می آیند ظاهر می شود. حالت استرس،اضطراب و نگرانی در ضمن شباهتهایی که با یکدیگر دارند تفاوتهایی هم با یکدیگر دارند یکی از این تفاوتها آن است که علایم جسمانی مربوط با اضطراب و نگرانی در مقایسه با علایم جسمانی استرس بیشتر می باشد. همچینن تفاوت دیگر بین این سه حالت آن است که تجربه ی حالت استرس مزمن نقش بیشتری در کاهش قدرت سیستم ایمنی بدن و در نتیحه احتمال ابتلا به برخی از بیماریهای خطرناک مانند بیماریهای قلبی و عروقی را دارد در حالی که تجربه ی حالت های نگرانی و اضطراب در مقایسه با استرس امکان دارد آسیب کمتری به سیستم ایمنی بدن وارد کند .

اگرچه تعاریف زیادی از حالت استرس ارایه شده است اما شاید یکی از بهترین این تعاربف تعریفی است که روانشناسی به نام لازاروس از استرس ارایه داده است باشد . به نظر وی استرس حالتی ناراحت کننده است که شخصی که آن را تجربه می کند در آن زمانی که این حالت را تجربه می کند احساس می کند که راه حلی برای مقابله با آن وجود ندارد. حالت استرس در اثر عواملی که محرکهای استرس زا نامیده می شوند تجربه می گردد. محرکهای استرس زا را می توان از چند جبنه طبقه بندی نمود . یکی از این جبنه ها آن است که این محرکها را به محرکهای استرس زای کوچک و محرک های استرس زای بزرگ طبقه بندی کنیم . مجرکهای استرس زای کوچک به اتفاقات ناخوشایند به ظاهر کم اهمیتی ( مانند گم کردن کلیدهای منزل و یا ایستادن در یک صف طولانی ) اشاره می نمایند که امکان دارد در طول روز چند نوع آنها را تجریه کنیم و محرکهای استرس زای بزرگ اشاره به محرکهایی مانند روبرو شدن با حوداث طبیعی فاجعه بار مانند سیل و زلزله و یا تجربه ی حوادث وحشتناکی مانند درگیر شدن در جنگ ها را دارد. به نظر متخصصانی که در زمینه ی استرس پژوهش می کنند از دیگر جهتی که می توان به طبقه بندی محرک های استرس زا پرداخت آن است که می توان این محرکها را به دو نوع محرکهای استرس زای درونی و محرکهای استرس زای بیرونی طبقه بندی نمود از انواع محرکهای استرس زای درونی می توان به حالتهایی مانند انتقادهای شدید درونی از خود اشاره نمود و از محرکهای استرس زای بیرونی می توان به حالتهایی مانند از دست دادن عزیزان ، بیکاری و ابتلا به بیماریهای صعب العلاح اشاره نمود.

 حالت استرس بیشتر از این جهت مهم می باشد که روبرو شدن با محرکهای استرس زا با کاهش قدرت سیستم ایمنی بدن و خطر ابتلا به بیماریهای مهم و خطرناک مانند بیماریهای قلبی – عروقی ارتباط دارد . برای مدیریت استرس می توان از روش های مختلفی استفاده نمود . از انواع روش های مدیریت استرس می بوان به روش هایی مانند روش های آرمیدگی ( Relaxtion ) ، آموزش مهارن ذهن آگاهی و روش بازسازی شناختی اشاره نمود.

 

نوشته شده توسط دکتر حسین لطفی نیا ( متخصص روانشناسی بالینی )

آدرس دفتر روان درمانی و مشاوره دکتر حسین لطفی نیا (متخصص روانشناسی بالینی) : تبریز، خیابان17 شهریور جدید، بالاتر از تقاطع خیابان های طالقانی و ارتش ،برج سینا، طبقه ی هفتم

تلفن: 04135559866

1403/4/8

بازدیدها: 61

نظرات