کتاب دائره العمارف روان شناسی بالینی (بخش چهارم )
مقدمه ای بر کتاب دائره العمارف روان شناسی بالینی
با عرض سلام بر تمامی مراجعه کنندگان به سایت اینترنتی من . همانطوری که در بخش های قبلی مربوط به کتاب مرجع دائره العمارف روان شناسی بالینی ذکر نمودم به تدریج در بخش آموزش سایتم کتاب مرجعی تحت عنوان کتاب دائره العمارف روان شناسی بالینی را به تحریر درمی آورم و از طریق سایت اینترنتیم آن را انتشار می دهم . هدف اصلی من از به تحریر در آوردن و انتشار تدریجی این کتاب افزایش دادن آگاهی دانشجویان و کارشناسان محترم رشته ی روان شناسی و همچینن افزایش آگاهی عموم مردم از مفاهیم اصلی و حوزه هایی که رشته ی روانشناسی بالینی به بررسی و پژوهش آنها می پردازد است . امیدوارم در رسیدن به اهداف فوق الذکر موفق گردم خوانندگان محترم این کتاب به این نکته توجه فرمایند که در این کتاب تلاش دارم که مفاهیم مختلف مربوط به رشته ی روان شناسی بالینی توضیح دهم و مفاهیمی که توضیح می دهم بر اساس حروف الفبای انگلیسی می باشد همچینن با توجه به انتشار تدریجی این کتاب مفاهیم توضیح داده شده به صورت منظم نخواهد بود و در هر بخشی از این کتاب که به رشته ی تحریر در می آورم و آن را انتشار می دهم یکی از مفاهیم مربوط به حوزه ی روان شناسی بالینی را توضیح خواهم داد . امیدوارم که انتشار تدریجی این کتاب در سایت اینترنتی من مورد توجه مراجعه کنندگان به سایتم قرار گیرد.
دکتر حسین لطفی نیا (متخصص روان شناسی بالینی )
بخش چهارم
در بخش چهارم این کتاب مفهوم اعمال وسواسی (Compulsions) را توضیح می دهم.
اعمال وسواسی (Compulsions )
اختلال وسواسی- اجباری (Obsessive-Compulsive disorder ) یکی از انواع اختلالات روان شناختی است که میزان ابتلا به آن 2 الی 2/5 درصد برآورد شده است . این اختلال در طبقه بندیهای قبلی مربوط به اختلالات روان شناختی در طبقه ی اختلالات اضطرابی قرار داشت اما در جدیدترین طبقه بندی اختلالات روان شناختی این اختلال در طبقه ای مستقل به نام طبقه ی اختلال وسواسی- اجباری و اختلالات مرتبط به آن قرار گرفته است. اختلال وسواسی- اجباری دو علامت مهم دارد علامت اول آن وجود یک سلسله افکار ، تصاویر ، سائقها و تکانه های تکراری و آزار دهنذه است که شخص به صورت مکرر آنها را تجربه می نماید و علامت دوم این اختلال انجام یک سلسله رفتارهای تکراری و قالبی است که شخص مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری آنها را در پاسخ به افکار وسواسی انجام می دهد . اعمال وسواسی که اشخاص مبتلا به اختلال وسواسی – اجباری آنها را انجام می دهند می توانند شامل موارد زیر باشند:
1- عمل وسواسی شتشو و تمیزی
این طبقه از اعمال وسواسی فراوان ترین اعمال وسواسی است که در بین مبتلایان به اختلال وسواسی – اجباری مشاهده می شود. این نوع عمل وسواسی می تواند شامل شستن به میزان زیاد بخش های مختلف بدن بخصوص دستها و صرف وقت زیاد برای تمیزی محیط زندگی و یا محیط کار باشد. مورد دیگر از این نوع عمل وسواسی تلاش زیاد برای جلوگیری از تماس با منابع آلودگی به کمک پوشیدن دستکش و یا استفاده ننمودن از وسایل عمومی مانند مترو یا اتوبوس ها به دلیل احساس آلوده بودن آنها است.
2- عمل وسواسی چک نمودن
این نوع از اعمال وسواسی بعد از عمل وسواسی شتشو و تلاش برای تمیزی محیط بیشترین فراوانی را در بین مبتلایان به اختلال وسواسی – اجباری به خود اختصاص داده است . می توان گفت یکی از اهداف اصلی انجام عمل وسواسی چک کردن بدست آوردن نوعی کسب اعتماد از این موضوع است که شخص بتواند با انجام عمل وسواسی چک نمودن از وقوع رویداد های شدیدا ناراحت کننده و وحشت زا جلوگیری نموده است . از انواع اعمال وسواسی مربوط به چک نمودن می توان به عمل وسواسی چک کردن مکرر قفل های درها و پنچره ها و یا عمل وسواسی چک کردن مکرر دستگیره ی شیر گاز اجاق گاز اشاره نمود.
3-تکرار عبارات خاص یا انجام مکرر فعالیتهای خاص
از شایعترین نمونه های این نوع از اعمال وسواسی می توان به روشن و خاموش نمودن مکرر لامپها ، نشستن و برخاستن مکرر از روی صندلی و راه رفتن مکرر در درون خانه اشاره نمود.
4- عمل وسواسی شمردن
نمونه هایی از این نوع عمل وسواسی شامل شمردن بدون هدف چیزها ( مانند شمردن تعداد لامپهای سقف خانه ) است.
5- اعمال وسواسی نظم دادن زیاد
مبتلایان به اختلال وسواسی- اجباری که عمل وسواسی نظم دادن زیاد را نشان می دهند تلاش زیادی دارند که اشیا را به نحوی خاص در کنار هم قرار دهند و آنها را از نظم خاصی برخوردار سازند .آنان در صورتی که احساس کنند چینن نظمی وجود ندارد نمی توانند فعالیتهای معمول خود را انجام دهند . از نمونه هایی از این نوع عمل وسواسی می توان به قرار دادن قابهای عکس به صورتی که کاملا هم جهت با هم قرار بگیرند و یا مطمئن شدن از این موضوع که تمامی کتابها در کتابخانه شان را با توجه به عنوانها و یا با توجه به نام نویسندگان به صورت مرتب چیده اند اشاره نمود .
6- اعمال وسواسی نیاز به پرسیدن سوالات
اشخاصی که اعمال وسواسی نیاز یه پرسیدن سوالات دارند نیاز زیاد به کسب اطمینان از دیگران دارند و این کسب اطمینان در این اشخاص می تواند در ارتباط با موضوعات محتلفی مانند موضوعات نگران کننده مرتبط با سلامتی باشد. این طبقه از اعمال وسواسی همچینن می تواند شامل نیاز برای صحبت نمودن یا اعتراف کردن به غلط بودن اعمال یا افکار خود باشد.
پایان بخش چهارم
و نوشتن این کتاب همچنان ادامه دارد…..
نوشته شده توسط دکتر حسین لطفی نیا ( متخصص روان شناسی بالینی )
استفاده از مطالب نوشته شده در این کتاب به شرط ذکر نام نویسنده و آدرس سایت بلامانع است.
آدرس و شماره ی تلفن دفتر روان درمانی و مشاوره دکتر حسین لطفی نیا (متخصص روان شناسی بالینی ) برای گرفتن وقت قبلی برای روان درمانی و مشاوره از دکتر حسین لطفی نیا ( متخصص روان شناسی بالینی ) :
تبریز ، خیابان 17 شهریور جدید ، حدفاصل خیابانهای ارتش و طالقانی ، برج سینا ، طبقه ی هفتم
شماره تلفن : 04135559866
بازدیدها: 0
نظرات