بخش مربوط به سوالات روانشناسی : مبتلایان به اختلال شخصیتی وابسته (Dependent personality disorder ) چه ویژگیهایی دارند ؟
اختلال شخصیتی وابسته یکی دیگر از اختلالات شخصیتی است که از نظر طبقه بندی تشخیصی اختلالات روان پزشکی که توسط انجمن روان پزشکی آمریکا ارایه شده است و به طیقه بندی تشخیصی DSM معروف است در گروه C اختلالات شخصیتی قرار گرفته است. ویزگی اصلی اختلالات شخصیتی که در گروه C اختلالات شخصیتی قرار گرفته اند وجود ترس و اضطراب زیاد می باشد. اشخاصی که مبتلا به اختلال شخصیتی وابسته هستند الگوی شایعی از حالت وابستگی و انعفال را در زندگی خود نشان می دهند . مبتلایان به اختلال شخصیتی وابسته احساس ناامنی دارند و جرات مندی لازم در موقعیتهای اجتماعی را از خود نشان نمی دهند .آنان وابستگی آشکاری به یک شخص یا اشخاص دیگر برای دریافت راهنمایی دارند. از جمله دیگر ویژگیهای احتمالی مبتلایان به اختلال شخصیتی وابسته مشکل در تصمیم گیریهای روزمره بدون مشورت یا کسب اعتماد از سوی دیگران ، اجازه دادن به دیگران برای گرفتن اکثر تصمیم های مهم در زندگی ،موافقت با نظرات دیگران حتی زمانی که اعتقاد دارند که نظرات آنان نادرست است ، داستن مشکل در شروع کارهای خود ، احساس ناامیدی یا ناراحتی زمانی که تنها هستند ، احساس ناامیدی زیاد زمانی که ارتباط دوستی آنها با دیگران به دلایل مختلفی پایان می گیرد و حساسیت زیاد به انتقادات دیگران و طرد شدن از سوی دیگران است. از سوی دیگر مبتلایان به اختلال شخصیتی وابسته احتمال دارد ویژگیهای دیگری مانندحالت تلقین پذیری ، احتیاج زیاد به کسب اطمینان از دیگران برای انجام کارها و احساس عدم امینت را از خود نشان دهند .
از نظر طبقه بندی تشخیصی DSM-V اشخاصی که مبتلا به اختلال شخصیتی وابسته می باشند ویژگیهایی مانند نیاز زیاد به مورد مراقبت قرار گرفتن از سوی دیگران و حالت چسبیدن به دیگران به خاطر ترس از جدایی از آنها را دارند. همچینن از نظر این طبقه بندی مبتلایان به اختلال شخصیتی وابسته دائما زمانی که می خواهند تصمیماتی را در زندگی بگیرند در جستجوی کسب اطمینان از سوی دیگران می باشند و تمایل زیادی دارند که تصمیم های مهم در حوزه های مهم زندگی آنان از سوی اشخاصی که در زندگی آنها مهم هستند اتخاذ گردد. خصوصیت دیگر مبتلایان به اختلال شخصیتی وابسته از نظر طبقه بندی تشخیصیDSM-V عدم مخالفت با نظر دیگران بخاطر ترس از دست دادن حمایت آنان می باشد.
میزان شیوع اختلال شخصیتی وابسته بین چهل و نهم دهم درصد تا شش دهم درصد برآورد شده است
یکی از روش های درمانی اختلال شخصیتی وابسته استفاده از روش های مختلف درمانهای شناختی – رفتاری می باشد . هدف عمده از اجرای درمانهای شناختی – رفتاری زمانی که از آنها برای درمان اختلال شخصیتی وابسته استفاده می شود افزایش میزان حالت مستقل بودن و حالت خود اتکالی مبتلایان به این نوع اختلال شخصیتی می باشد . به نظر درمانگران شناختی- رفتاری افزایش این حالتها در مبتلایان به اختلال شخصیتی وابسته می تواند همراه با افزایش میزان اعمال مستقل و ایجاد ارتباطات نزدیک با دیگران باشد. ساختار مشارکتی درمانهای شناختی – رفتاری به مبتلایان اختلال شخصیتی وابسته که در این نوع درمانها شرکت می کنند اجازه می دهد که نقش فعالی را در جریان درمان بازی نمایند . در جریان اجرای درمانهای شناختی – رفتاری از تکنیکهایی برای به چالش کشیدن افکار منفی مبتلایان به اختلال شخصیتی وابسته استفاده می شود تا آنها بتوانند با این افکار مبارزه نموده و افکار متفاوتی را جانشین آنها نمایند و در نهایت بتوانند حالت خود اتکالی و مستقل بودن خود را در زندگی افزایش دهند.
نوشته شده توسط دکتر حسین لطفی نیا ( متخصص روانشناسی بالینی )
آدرس دفتر روان درمانی و مشاوره دکتر حسین لطفی نیا (متخصص روانشناسی بالینی) : تبریز، خیابان17 شهریور جدید، بالاتر از تقاطع خیابان های طالقانی و ارتش ،برج سینا، طبقه ی هفتم
تلفن: 04135559866
1403/6/8
بازدیدها: 35
نظرات