بخش پاسخ به سوالات روانشناسی : ویژگیهای اختلال شخصیتی اجتنابی (Aviodance personality disorder ) چه می باشد ؟
دکتر لطفی نیا
اختلال شخصیتی اجتنابی یکی از اختلالات شخصیتی می باشد که که ویژگی اصلی آن ترس از طرد شدن از سوی دیگران می باشد. در یکی از معروف ترین طبقه بندیهای تشخیصی اختلالات روان شناختی که از سوی انجمن روان پزشکی آمریکا ارایه شده و به DSMمعروف است مبتلایان به اختلال شخصیتی احتنابی در گروه C اختلالات شخصیتی قرر گرفته اند و وِیژگی اصلی این گروه از اختلالات شخصیتی وجود اضطراب و نگرانی در سطح بالا می باشد. اشخاصی که مبتلا به اختلال شخصیتی احتنابی می باشند اگرچه تنها بودن را دوست ندارند ولی به علت آنکه در هنگام بودن با دیگران مشکلات زیادی را احساس می کنند بیشتر اوقات ترجیح می دهند که تنها باشند. یکی از ویژگیهای مبتلایان به اختلال شخصیتی اجتنابی آن است که دوستان کمی دارند از دیگر ویژگیهای مبتلایان به اختلال شخصیتی اجتنابی آن است که آنان برعکس مبتلایان به اختلال شخصیتی دوری گزین که تنها بودن و انحام فعالیتهای انفرادی را دوست دارند تنهایی و انزوا را دوست ندارند اما به خاطر آنکه به هنگام حضور در کنار دیگران از این موضوع ترس دارند که به آنان بی توجهی گردد و یا از سوی دیگران طرد شوند ترجیح می دهند که از دیگران دوری نمایند. در برخی مواقع تشخیص اشخاصی که مبتلا به اختلال شخصیتی اجتنابی هستند از اشخاصی که مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی (Soical anxiety disorder )می باشند مشکل می باشد. اختلال اضطراب اجتماعی یکی از انواع اختلالات اضطرابی می باشد و این اختلال در طبقه ی فرعی اختلالات فوبیا قرار دارد . ویژگی اصلی مبتلایان به اختلال اضطراب اجتماعی وجود اضطراب و ترس در موقعیت های مختلف اجتماعی بخصوص موقعیتهایی که شخص برای اولین بار با آنها روبرو می شود است .
اشخاصی که مبتلا به اختلال شخصیتی اجتنابی می باشند تلاش می کنند که از حضور در میان گروهها یا اشخاصی که ناآشنا بوده و یا احساس می کنند که در موقعیتهای بالاتر از آنها قرار دارند اجتناب نمایند. از دیگر ویژگیهای احتمالی مبتلایان به اختلال شخصیتی اجتنابی می توان به موارد زیر اشاره نمود :
-احساس بی کفایتی
-حساسیت زیاد به ارزیابیهای منفی دیگران
-احتناب از انحام فعالیتهای کاری که انجام آنها مستلزم ارتباطات متقابل نزدبک با دیگزان می باشد
-عدم مهارت کافی در برقراری ارتباطات متقابل با دیگران
-شک و تردید در برقراری ارتباطات متقابل اجتماعی با دیگران
– وجود میزان ریسک پذیری پائین در زندگی
-گوشه گیری
-حالت کنترل پذیری زیاد
-تجربه نگرانی زیاد
-زود خشمگین شدن
-حساسیت زیاد به مورد انتقاد قرار گرفتن
میزان شیوع اختلال شخصیتی اجتنابی نسبتنا زیاده بوده و حدود ۲/۴ درصد بر آورد شده است
برای درمان اختلال شخصیتی اجتنابی استفاده از انواع روان درمانی به عنوان گزینه ی اصلی مطرح است و استفاده از داروها تنها زمانی توصیه می شود که مشکلات روان شناختی دیگری مانند احساس اضطراب زیاد مطرح می باشد. یکی از روش های مهم روان درمانی برای درمان اختلال شخصیتی اجتنابی استفاده از روش های مختلف روان درمانی شناختی- رفتاری می باشد . در طی اجرای روان درمانهای شناختی – رفتاری این درمانگران تلاش می کنند با استفاده از انواع تکنیکهای مختلف شناختی و رفتاری میزان اضطراب مبتلایان به اختلال شخصیتی اجتنابی را در موقعیتهای بین فردی کاهش دهند .از سوی دیگر این درمانگران تلاش می کنند که مبتلایان به اختلال شخصیتی اجتنابی تا حدی که بتوانند از انتخاب روش های اجتنابی در موقعیتهای بین فردی خودداری نمایند . همچینن در طول درمان های شناختی -رفتاری این درمانگران به اشخاصی که مبتلا به این اختلال هستند تکنیکهای افزایش تحمل عاطفی و رسیدن بهتر به حالت آرمیدگی(Relaxtion) بیشتر را فرا می دهند. یکی دیگر مواردی که درمانهای شناختی- رفتاری برای کمک به مبتلایان به اختلال شخصیتی اجتنابی آموزش داده می شود افزایش میزان احساس اعتماد به نفس و کاهش دادن توجه به میزان محبوبیت خود در بین گروه های اجتماعی می باشد.
نوشته شده توسط دکتر حسین لطفی نیا ( متخصص روانشناسی بالینی )
آدرس دفتر روان درمانی و مشاوره دکتر حسین لطفی نیا (متخصص روانشناسی بالینی) : تبریز، خیابان۱۷ شهریور جدید، بالاتر از تقاطع خیابان های طالقانی و ارتش ،برج سینا، طبقه ی هفتم