مقاله ی کوتاه : اختلالات شخصیتی
اختلالات شخصیتی مجموعه ای از اختلالات را شامل می شود که ویژگی عمده ی آنها وجود ویژگیهای شخصیتی انعطاف ناپذیر
و ناتوایی مبتلایان به این اختلالات در سازگاری با ویژگیهای فرهنگی جامعه ای که در آن زندگی می نمایند می باشد. در طبقه بندی مربوط به اختلالات روانی که توسط انجمن روان پزشکی آمریکا (DSM) ارایه شده است اختلالات شخصیتی در محور شماره دو قرار گرفته اند.
درمان اختلالات شخصیتی مشکل می باشد و احتمال دارد مبتلایان به این اختلالات تا آخر عمر بهبود نیابند. یکی از علل مشکل بودن درمان اختلالات شخصیتی عدم بینش مبتلایان به وجود بیماری در خود می باشد.
طبقات مهم اختلالات شخصیتی عبارتند از :
طبقه ی A: در این طبقه اختلالات شخصیتی دوری گزین ، پارانوید و اسکیزوتایپل قرار دارد. ویژگی عمده ی مبتلایان به این طبقه از اختلالات شخصیتی عجیب و غریب بودن رفتار آنان می باشد.
-اختلال شخصیتی دوری گزین: مبتلایان به این نوع اختلال تمایل زیادی به کناره جویی از دیگران دارند و میزان ابراز هیجانات درآنان بسیار محدود است. همچینن مبتلابان به اختلال در برابر موفقیتها و شکستهای خود و اطرافیان شان واکنش بسیارکمی را نشان می دهند.
اختلال شخصیتی پارانوید: اشخاصی که مبتلا به اختلال شخصیت پارانوید هستند . حالت گوش به زنگی زیادی در برابر خطر فریب خوردن از سوی دیگران دارند. آنان به دیگران اعتماد ندارند و هیجانات محدودی را ابراز می نمایند.
اختلال شخصیتی اسکیزوتایپل: اشخاص مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتابپل اعتقادات و رفتارهای عجیب و غریب را نشان می دهند.همچینن آنان تمایل زیادی به بودن در حالت انزوا دارند.
طبقه ی B:در این طبقه ، اختلالات شخصیتی نمایشی، خودشیفته ، مرزی و ضداجتماعی قرار دارند. ویژگی اصلی مبتلایان به این طبقه از اختلالات شخصیتی وجود حالت های نمایشی و ابراز هیجانات زیاد می باشد.
اختلال شخصیتی نمایشی: ویژگی اصلی مبتلایان به اختلال شخصیتی نمایشی نیاز به دریافت نوجه زیاد از سوی دیگران است. از دیگر خصوصیات این اشخاص ابراز هیجانات زیاد است
اختلال شخصیتی خود شیفته : مبتلایان به این اختلال در مورد توانانیهای خود بسیار اغراق می کنند. آنان میزان غزت نفس بسیار بالایی دارند . میزان احساس همدلی آنها بسیار پایین می باشد.
اختلال شخصیتی مرزی : اشخاص مبتلا به اختلال شخصیتی مرزی علایم مختلفی مانند احساس پوچی ، خود آزاری و تحریک پذیری دارند. مبتلایان به این اختلال زمانی که در معرض محرک های استرس زای شدید قرار بگیرند احتمال دارد علایم روان پریشی مانند توهم و هذیان را نشان دهند.
اختلال شخصیتی ضد اجتماعی:علامت اصلی اختلال شخصیتی ضد اجتماعی عدم توجه به حقوق دیگران است. از دیگر علایم این اختلال عدم احساس مسئولیت پذیری و عدم عبرت گرفتن از تجربیات ناراحت کننده در گذشته می باشد.
طبقه ی C: در این طبقه اختلالات شخصیتی اجتنابی و وسواسی قرار دارد.
اختلال شخصیتی اجتنابی: علامت مهم اختلال شخصیتی اجتنابی ترس از طرد شدن و یا عدم پذیرش است . علایم مبتلایان به این نوع اختلال شخصیتی شیبه به علایم مبتلابان به اختلال شخصیتی دوری گزین است و تفاوت مهم این دو اختلال آن است که مبتلایان به اختلال شخصیتی اجتنابی تمابلی به دوری از دیگران ندارند بلکه در صورتی که احساس کنند مورد پذیرش قرار گرفته اند در اجتماع حضور خوبی می یابند.
اختلال شخصیتی وسواسی: اشخاصی که مبتلا به اختلال شخصیتی وسواسی هستند حالت کمال گرایی بالایی دارند و اشتیاق بسیار بالایی برای پیشرفت شغلی خود نشان می دهند. همچینن خواهان اجرای کامل فوانین می باشند.
نوشته شده توسط دکتر حسین لطفی نیا ( روانشناس بالینی )
واژه های کلیدی : اختلالات شخصیتی ،اختلال شخصیتی دوری گزین ، اختلال شخصیتی مرزی ، اختلال شخصیتی ضد اجتماعی ، اختلال شخصیتی اجتنابی
آدرس دفتر روانشناسی دکتر حسین لطفی نیا ( متخصص روانشناسی بالینی ):تبریز ،خیابان ،17شهریور جدید ، بالاتر از تقاطع خیابان طالقانی ، برج سینا ، طبقه ی هفتم
تلفن :0413555986
4/8 / 95
منابع
Boyle .(2008).The SAGE Handbook of personality theory and assessment .Sage press
Magnavita,(2004).Handbook of personality disorder . John wiley & sons Inc
بازدیدها: 1971
نظرات