بخش مربوط به سوالات روان شناسی : اختلال شخصیتی مرزی (Borderline personality ) چه ویژگیهایی دارد ؟

 

اختلالات شخصیتتی یکی از انواع اختلالات روان شناختی است که درمان آن با چالشهای زیادی همراه می باشد. یکی از علل چالش انگیز بودن  درمان اختلالات شخصیتی آن است که اکثر مبتلایان به این نوع از اختلالات روان شناختی بینش کافی نسبت به مبتلا بودن احتمالی خودشان به این اختلالات ندارند و لذا در درمان این اختلالات همکاری لازم را به عمل نمی آورند. در آخرین تحدید نظر مربوط به یکی از انواع طبقه بندی اختلالات روان شناختی که توسط انجمن روان پزشکی آمریکا انجام گذفنه است و به طبقه بندی  DSM-V معروف است اختلالات شخصیتی در کنار سایر اختلالات روان شناختی قرار گرفته است و این در حالی است که در طبقه بندی های قبلی این انجمن اختلالات شخصبتی به عنوان اختلالاتی متفاوت از اختلالات روان شناختی قرار داشتند و در محور شماره دو طبقه بندی اختلالات روان شناختی قرار می گرفتند. از سوی دیگر در طبقه بندی DSM  اختلالات شخصیتی در سه طبقه ی کلی به نامهای طبقه ی A ، B ,C قرار گرفنه اند. یکی از علایم اصلی گروه B اختلالات شخصیتی که اختلال شخصیتی مرزی در این گروه قرار می گیرد داشتن حالت هیجانی زیاد و نیاز زیاد به دریافت توجه می باشد قرار می گیرند . علامت اصلی اختلال شخصیتی مرزی وجود حالت بی ثباتی است و این حالت بی ثباتی می تواند به صورت حالت بی ثباتی در رفتار ، حالت بی ثباتی در ارتباطات و حالت بی ثباتی در ابراز هیحانات نشان داده شود . از دیگر علایم اختلال شخصیتی مرزی می توان به وجود حالت خود آزازی و وجود حالت افسردگی اشاره نمود .حالت خود آزاری مبتلایان به اختلال شخصیتی مرزی می تواند به صورت آسیب رساندن به جسم خود باشد و حالت افسردگی آنان می تواند در برخی از مواقع به اندازه ای شدید یاشد که سبب اقدام مکرر به خودکشی در آنان گردد . همچینن درصد ابتلای مبتلایان به اختلال شخصیتی مرزی به ابتلا به اختلال افسردگی اساسی در مقایسه با سایر اشخاص به صورت معنا داری بالاتر می باشد و مبتلایان به این اختلال شخصیتی در خطر بیشتری برای ابتلا به اختلال افسردگی اساسی هستند. یکی دیگر از علایمی که در بیشتر مبتلایان به اختلال شخصیتی مرزی مشاهده می شود وجود حالت احساس پوچی می باشد.

اشخاصی که مبتلا به اختلال شخصیتی مرزی می باشند در مقابل محرک های استرس زای محیطی واکنش های شدیدتری را نشان می دهند و عامل استرس می تواند در آنان سبب افزایش قابل توجه علایم این اختلال در آنان گردد. یکی از عواملی که خطر ابتلا به اختلال شخصیتی مرزی را بالاتر می برد حالتهای طرد شدگی و تجربه ی مکرر آزار های حسمی در دوران کودکی می باشد . یکی از انواع مهم روش های درمان اختلال شخصیتی مرزی درمانهای شناختی – رفتاری است . این درمانها که شامل استفاده از انواع مختلفی از تکنیک های رفتاری و شناختی است به مبتلایان به اختلال شخصیتی مرزی کمک می کند تا تغییراتی در نحوه ی تفکر شان به خود ، دنیا ، آینده و اشخاص دیگر به دست آورند و در نهایت به نحو بهتری با علایم مختلف این اختلال مقابله نمایند .

نوشته شده توسط دکتر حسین لطفی نیا ( متخصص روانشناسی بالینی )

آدرس دفتر روان درمانی و مشاوره دکتر حسین لطفی نیا (متخصص روانشناسی بالینی) : تبریز، خیابان17 شهریور جدید، بالاتر از تقاطع خیابان های طالقانی و ارتش ،برج سینا، طبقه ی هفتم

تلفن: 04135559866

1403/4/23

بازدیدها: 45

نظرات