درمان فراشناختی

به تازگی استفاده از درمان فراشناختی گسترش زیادی یافته است. درمان فراشناختی نوعی از درمان شناختی – رفتاری (CBT) است و این نوع درمان به عنوان درمانی از درمانهای نسل سوم رفتار درمانی محسوب می شود. استفاده در درمان اختلال افسردگی مهمترین کاربرد درمان فراشناختی است. امروزه کاربرد این درمان درحوزهِ اختلالات اضطرابی بخصوص اختلال استرس بعد از سانحه (PTSD) هم گسترش یافته است. همچینن درمان فراشناختی در درمان اختلال وسواسی – جبری هم موثر است. 

در درمان فراشناختی فرض می شود که وجود سبک خاصی از تفکر می تواند در ابتلا به اختلالات روانشناختی بخصوص اختلالات عاطفی ( اختلالات اضطرابی و افسردگی ) نقش داشته باشد. از ویژگیهای این سبک تفکر بالا بودن حالت نشخوار ذهنی و بالا بودن میزان اضطراب و نگرانی است. همچینن در درمان فراشناختی فرض می گردد وجود اعتقادات مثبت و منفی در مورد هیجاناتی(مانند اضطراب و نگرانی ) که شخص تجربه می کند می تواند در تشدید علایم بیماری نقش داشته باشد. 

درمان فراشناختی با درمان شناختی -رفتاری که آرئون بک آن را پیشنهاد نموده است تفاوتها و شباهتهایی دارد . از جمله مهمترین تفاوتهای این دو نوع درمان آن است که در درمان شناختی – رفتاری فرض می گردد افکار و اعتقادات منفی عامل اصلی ابتلا به اختلالات روانشناختی هستند اما در درمان فزاشناختی فرض بر آن است که همه ی مردم افکار و اعتقادات منفی دارند و عامل اصلی در ابتلا به اختلالات روانشناختی سبک تفکر است . مهمترین شباهت این دو نوع درمان در استفاده از تکنیک های مشابه رفتاری و یا شناختی است.

نوشته شده توسط دکتر حسین لطفی نیا ( متخصص روانشناسی بالینی )

واژه های کلیدی : درمان ، فراشناختی ، افسرئگی ، اضطراب ، درمان شناختی – رفتاری

4/6 /95

آدرس دفتر روانشناسی دکتر حسین لطفی نیا ( متخصص روانشناسی بالینی ):تبریز ،خیابان ،17شهریور جدید ، بالاتر از تقاطع خیابان طالقانی ، برج سینا ، طبقه ی هفتم

تلفن :04135559866

بازدیدها: 1121

نظرات