تکنیک خود نظارت گری (Self- Monitarton technique )
تکنیک خود نظارت گری یکی از تکنیکهایی رفتاری است که در جریان درمانهای شناختی – رفتاری از آن استفاده می شود . در درمانهای شناختی- رفتاری هم از تکنیک خود نظارت گری به عنوان نوعی وسیله ی درمان و هم به عنوان نوعی وسیله ی ارزیابی در حریات اجرای درمان استفاده می شود. زمانی که از تکنیک خود نظارت گری به عنوان وسیله ای برای ارزیابی استفاده می شود مراجعان به کمک پر نمودن فرم هایی نوع و میزان تجربیات شناختی ، رفتاری ، فیزیولوژی و هیجانی خود در زندگی روزانه را مشخص می کنند. همچینن زمانی که از تکنیک خود نظارت گری به عنوان نوعی تکنیک برای درمان استفاده می شود مراجعان به کمک پر نمودن برخی از فرم ها و مقایسه ی آنها با فرم های قبلی میزان پیشرفت خود را در زمینه های مختلف همچون تغییرات در تفسیرهای شناختی و ارایه ی پاسخهای رفتاری کارآمدتر به رویدادها یا موقعیت هی ناراحت کننده را مشخص می نمایند.
درمانهای شناختی- رفتاری یکی از انواع اصلی روان درمانیها می باشند که در درمان بسیاری از اختلالات روانشناختی مانند اختلالات افسردگی و اختلالات اضطرابی کاربرد دارد. در این نوع درمان ها به مرحله ی ارزیابی اهمیت زیادی داده می شود و در مرجله ی اجرای ارزیابی که معمولا در تمام طول درمان ادامه می یابد از ابزارها یا تکنیک های گوناگونی مانند مصاحبه ی روانشناختی و خود نظارت گری برای اجرای مرحله ی ارزیابی استفاده می شود . به طور کلی استفاده از ابزارهایی مانند مصاحبه ی روان شناختی و خود نظارت گری در جریان درمان به درمانگران شناختی- رفتاری اجازه می دهد تا آنان بتوانند اطلاعات گسترده ای از مراجعان خود در زمینه های مختلفی مانند عوامل ماشه چکان (Trigger) ، انواع واکنش های ناخوشایند هیجانی ، انواع الگوهای کنارآمدن(Coping) و انواع رفتارهای ناکارآمد مانند اجتناب از محرک های ناراحت کننده و همچینن میزان روند پیشرفت درمان را بدست آورند . همانطوریکه که گفته شد زمانی که از تکنیک خود نظارت گری استفاده می شود درمانگران شناختی- رفتاری به مراجعان خود فرمی مانند فرم زیر را به مراجعان خود می دهند تا آن فرم ها را به عنوان تکلیف خانگی پر نمایند و سپس این فرم پر شده در جریان درمان توسط درمانگر و مراجع مورد بررسی قرار می گیرد.
نمونه ای از فرم خودنظارت گری
تاریخ ماشه چکان (Trigger ) میزان هیجان ( از صفر تا صد ) افکار احساسات فیزیولوژیکی(صفر تا صد)
پایان
نوشته شده توسط دکتر حسین لطفی نیا ( متخصص روانشناسی بالینی )
استفاده از مطالب این مقاله به شرط ذکر نام نویسنده و آدرس سایت بلامانع است
آدرس دفتر روان درمانی و مشاوره دکتر حسین لطفی نیا (متخصص روانشناسی بالینی) : تبریز، خیابان17 شهریور جدید، بالاتر از تقاطع خیابان های طالقانی و ارتش ،برج سینا، طبقه ی هفتم
تلفن:04135559866
1402/10/23
بازدیدها: 93
نظرات