تکنیک آموزش توجه (Attention training technique )
تکنیک آموزش توجه(Attention training technique )
تکنیک آموزش توجه یکی از تکنیکهایی است که در درمان فراشناختی (Meta cognitive therapy ) بکار می رود. درمان فراشناختی یکی از روش های روان درمانی است و این نوع روان درمانی در مجموعه ی روان درمانیهای شناختی – رفتاری قرار گرفته است . درمان فراشناختی یک نوع روان درمانی جدید برای کمک به کاهش علایم اختلالات روان شناختی است و نتایج برخی از پژوهش ها نشان می دهد که این روش روان درمانی در کمک به کاهش علایم اختلالات افسردگی و اختلالات اضطرابی موثر می باشد. در درمان فراشناختی فرض می شود که تجربه ی علایم افسردگی و اضطرابی در اثر وجود یک نوع حالت روان شناختی به نام سندرم توجهی – شناختی ( یا به اختصار CAS) ایجاد می شود . ویژگیهای این سندرم وجود حالتهایی مانند حالت نگرانی ، وجود حالت نشخوار ذهنی و وجود سبک مقابله ای ناکارآمد با مشکلات می باشد . زمانی که از درمان فراشناختی برای درمان اختلالات روان شناختی استفاده می شود از یک سلسله تکنیکهایی که در درمان شناختی- رفتاری کلاسیک از آنها استفاده می شود بهره گرفته می شود . همچینن در درمان فراشناختی از برخی دیگر تکنیکهایی که مخصوص خود این نوع روان درمانی نیز است استفاده می گردد و یکی از این تکنیکهای اختصاصی درمان فراشناختی تکنیک آموزش توجه (Attention training technique ) می باشد. در درمان فرا شناختی هدف از اجرای این تکنیک کمک به مراجعان برای تغییر توجه آنان از بررسی رویدادهای ناراحت کننده ی گذشته به سوی توجه به رویدادهای زمان حال می باشد. اجرای تکنیک آموزش توجه می تواند با کاهش حالت نشخوار ذهنی و حالت نگرانی میزان علایم اختلالات روان شناختی مانند علایم اختلالات اضطرابی و افسردگی را کاهش دهد .
با فراگیری تکنیک آموزش توجه مراجعان فرا می گیرند که حالت توجه خود را به جای تمرکز بر روی موقعیتها و یا رویدادهای گذشته بر روی برخی از محرکهای درونی و یا بیرونی هدایت نمایند. برای مثال امکان دارد درمانگر به مراجع آموزش می دهد که ابتدا به سه صدای مختلف در درون اتاق ( مانند صدای تیک تاک ساعت ) و سه صدای بیرون از اتاق ( مانند صدای آواز پرندگان ) توجه نماید و این نمونه ای از هدایت توجه به مجرک های بیرونی است و یا درمانگر امکان دارد به مراجع آموزش دهد که توجه خود را فرایندهای درونی که در جریان انجام تنفس اتفاق می افتد ( مانند وارد شدن هوا به درون شش ها ) جلب نماید و این یک نوع هدایت توجه به محرک های درونی است.
نوشته شده توسط دکتر حسین لطفی نیا ( متخصص روانشناسی بالینی )
استفاده از مطالب این مقاله به شرط ذکر نام نویسنده و آدرس سایت بلامانع است
آدرس دفتر روان درمانی و مشاوره دکتر حسین لطفی نیا (متخصص روانشناسی بالینی) : تبریز، خیابان17 شهریور جدید، بالاتر از تقاطع خیابان های طالقانی و ارتش ،برج سینا، طبقه ی هفتم
تلفن:04135559866
1402/10/15
بازدیدها: 104
نظرات