کتاب دائره المعارف روان شناسی بالینی (بخش هشتم )
مقدمه ای بر کتاب دائره المعارف روان شناسی بالینی
با عرض سلام بر تمامی مراجعه کنندگان به سایت اینترنتی من . همانطوری که در بخش های قبلی ذکر نمودم به تدریج در بخش آموزش سایتم کتاب مرجعی تحت عنوان کتاب دائره المعارف روان شناسی بالینی را به تحریر درمی آورم . هدف اصلی من از به تحریر در آوردن و انتشار تدریجی این کتاب افزایش دادن آگاهی دانشجویان و کارشناسان محترم رشته ی روان شناسی و همچینن افزایش دادن آگاهی عموم مردم از مفاهیم اصلی و حوزه هایی که رشته ی روانشناسی بالینی به بررسی و پژوهش آنها می پردازد است . امیدوارم در رسیدن به اهداف فوق الذکر موفق گردم. خوانندگان محترم این کتاب به این نکته توجه فرمایند که در این کتاب تلاش دارم که مفاهیم مختلف مربوط به رشته ی روان شناسی بالینی را توضیح دهم و مفاهیمی که توضیح می دهم بر اساس حروف الفبای انگلیسی می باشد همچینن با توجه به انتشار تدریجی این کتاب مفاهیم توضیح داده شده به صورت منظم نخواهد بود و در هر بخشی از این کتاب که به رشته ی تحریر در می آورم و آن را انتشار می دهم یکی از مفاهیم مربوط به حوزه های روان شناسی بالینی را توضیح خواهم داد . امیدوارم که انتشار تدریجی این کتاب در سایت اینترنتی من مورد توجه مراجعه کنندگان به سایتم قرار گیرد. در بخش هشتم این کتاب مفهوم
acceptance-commitment therapy for obsessive-compulsive disorder (درمان پذیرش- تعهد برای اختلال وسواسی – اجباری) را توصیح خواهم داد.
دکتر حسین لطفی نیا (متخصص روان شناسی بالینی )
بخش هشتم
A
acceptance-commitment therapy for obsessive-compulsive disorder (درمان پذیرش- تعهد برای اختلال وسواسی – اجباری)
اختلال وسواسی- اجباری یکی از اختلالات روان شناختی مهم است که حدود 2/5 درصد مردم به آن مبتلا می باشند . یکی ازدو علامت مهم این اختلال وجود یک سلسله افکار ، تصاویر و تکانه های ناراحت کننده ای است که خود بخود به ذهن می آیند و سبب ناراحتی شخص می شوند. همچینن علامت دیگر این اختلال وجود یک سلسله اعمال تکراری است که شخص برای کاهش ناراحتی حاصل از تجربه ی افکار وسواسی آنها را انجام می دهد. برای درمان اختلال وسواسی- اجباری از روشهای درمان دارویی و روشهای مختلف روان درمانی استفاده می شود .یکی از روش های نوین روان درمانی که امروزه برای درمان اختلال وسواسی – اجباری از آن استفاده می شود نوعی روان درمانی شناختی – رفتاری جدید به نام درمان پذیرش – تعهد یا به اختصار درمان ACT است. این نوع درمان برای درمان بسیاری از اختلالات روان شناختی از جمله اختلال وسواسی – اجباری بکار می رود . در مدل نظری درمان پذیرش – تعهد (ACT ) که در مورد سبب شناسی ابتلا به اختلال وسواسی – اجباری ارایه شده است فرض می گردد که اگرچه توانانیهای شناختی که انسانها از آن بهره مند هستند قدرتهای زیادی را به انسانها داده است و سبب پیشرفت انسانها در امور مختلف شده است اما این توانانیهای شناختی می تواند در برخی از مواقع نیز مشکلاتی را برای انسانها به بار بیاورد و از آن جمله ی این مشکلات می توان به رشد دو اعتقاد نادرست در بین برخی از انسانها اشاره نمود که رشد این اعتقادات نادرست می تواند زمینه ساز و یا نگهدارنده ی علایم اختلال وسواسی- اجباری باشد . یکی از این اعتقادات نادرست آن است که تجربیات درونی ( مانند افکار یا احساسات ) که در ذهن منفی ارزیابی می شوند خطرناک هستند و اعتقاد نادرست دوم آن است که تحربیات درونی (مانند افکار و احساسات) که در ذهن منفی ارزیابی می شوند نیاز به کنترل و کاهش دادن دارند.
یکی از موارد مهمی که در درمان پذیرش – تعهد (ACT ) بر نقش آن در درمان اختلال وسواسی- اجباری تاکید می گردد مقابله با حالتی که به نام با اجتناب تجربی نامیده می شود است . در درمان پذیرش – تعهد (ACT ) حالت اجتناب تجربی به حالت ناراضی بودن شخص برای تماس با تجربیات خصوصی خود ( مانند افکار و احساسات ) گفته می شود . در مدل نظری درمان پذیرش – تعهد (ACT ) فرض می شود برای کاهش دادن میزان شدت علایم اختلال وسواسی – اجباری لازم است که شخص موقع تجربه ی افکار وسواسی انجام اعمال وسواسی را انتخاب تکند و پاسخ انعطاف پذیرتری را به افکار وسواسی خود بدهد و لذا بر اساس مدل نظری درمان پذیرش – تعهد (ACT) درمانگران این نوع درمان به مبتلایان به اختلال وسواسی – اجباری آموزش می دهند که موقع تجربه ی افکار وسواسی به جای انجام اعمال وسواسی تعدادی از پاسخهای متفاوت را یاد بگیرند و آنها را به جای اعمال وسواسی بکار ببرند.
پایان بخش هشتم
و نوشتن این کتاب همچنان ادامه دارد…………
نویسنده ی این کتاب : دکتر حسین لطفی نیا ( متخصص روان شناسی بالینی )
استفاده از مطالب این کتاب به شرط ذکر نام نویسنده و آدرس سایت بلامانع است.
آدرس دفتر روان درمانی و مشاوره دکتر حسین لطفی نیا ( متخصص روان شناسی بالینی ) برای گرفتن وقت روان درمانی و مشاوره : تبریز ، خیابان 17 شهریور جدید ، حدفاصل خیابانهای طالقانی و ارتش ، برج سینا ، طبقه ی هفتم
شماره تلفن : 04135559866
بازدیدها: 0
نظرات