کتاب دائره المعارف روان شناسی بالینی ( بخش هفتم )
مقدمه ای بر کتاب دائره المعارف روان شناسی بالینی
با عرض سلام بر تمامی مراجعه کنندگان به سایت اینترنتی من . همانطوری که در بخش های قبلی ذکر نمودم به تدریج در بخش آموزش سایتم کتاب مرجعی تحت عنوان کتاب دائره المعارف روان شناسی بالینی را به تحریر درمی آورم . هدف اصلی من از به تحریر در آوردن و انتشار تدریجی این کتاب افزایش دادن آگاهی دانشجویان و کارشناسان محترم رشته ی روان شناسی و همچینن افزایش دادن آگاهی عموم مردم از مفاهیم اصلی و حوزه هایی که رشته ی روانشناسی بالینی به بررسی و پژوهش آنها می پردازد است . امیدوارم در رسیدن به اهداف فوق الذکر موفق گردم. خوانندگان محترم این کتاب به این نکته توجه فرمایند که در این کتاب تلاش دارم که مفاهیم مختلف مربوط به رشته ی روان شناسی بالینی را توضیح دهم و مفاهیمی که توضیح می دهم بر اساس حروف الفبای انگلیسی می باشد همچینن با توجه به انتشار تدریجی این کتاب مفاهیم توضیح داده شده به صورت منظم نخواهد بود و در هر بخشی از این کتاب که به رشته ی تحریر در می آورم و آن را انتشار می دهم یکی از مفاهیم مربوط به حوزه های روان شناسی بالینی را توضیح خواهم داد . امیدوارم که انتشار تدریجی این کتاب در سایت اینترنتی من مورد توجه مراجعه کنندگان به سایتم قرار گیرد. در بخش هفتم این کتاب مفهوم Cognitive theories of etiology obsessive – compulsive disorder (نظریه های شناختی در مورد سبب شناسی ابتلا به اختلال وسواسی – اجباری ) را توصیح خواهم داد
دکتر حسین لطفی نیا (متخصص روان شناسی بالینی )
بخش هفتم
c
Cognitive theories of etiology obsessive – compulsive disorder
(نظریه های شناختی در مورد سبب شناسی ابتلا به اختلال وسواسی – اجبار ی )
اختلال وسواسی- اجباری یکی از اختلالات نسبتنا شایع روان پزشکی است که میزان ابتلا به آن به حدود دو و نیم درصد می رسد. اختلال وسواسی- اجباری در طبقه بندیهای قبلی تشخیصی اختلالات روان پزشکی در طبقه ی مربوط به اختلالات اضطرابی قرار گرفته بود اما این اختلال در جدیدترین طبقه بندیهای اختلالات روان پزشکی به علت متفاوت بودن علایم آن با سایر اختلالات اضطرابی و به خاطر میزان شیوع نسبتنا زیاد آن در طبقه ای مستقل به نام طبقه ی “اختلال وسواسی- اجباری و اختلالات مرتبط با آن “قرار گرفته است . علایم اصلی اختلال وسواسی- اجباری شامل وجود یک سلسله افکار ، تصاویر و تکانه های ناراحت کننده ، مزاحم و تکراری است که به نام افکار وسواسی (Obsession) و همچینن وجود یک سلسله اعمال تکراری و همراه با آداب خاص که به نام اعمال وسواسی (Compulsion) نامیده می شود است .اکثر مکاتب روان شناسی مانند مکاتب روان تحلیلی ، مکاتب رفتاری و مکاتب شناختی در مورد سبب شناسی ابتلا به اختلال وسواسی- اجباری نظریه های مختلفی را ارایه نمودند . از بین نظریه های مختلفی که زمینه ی علل ابتلا به اختلال وسواسی – اجباری ارایه شده نظریه های شناختی به صورت بیشتری مورد توجه قرار گرفته است. در اکثر نظریه های شناختی که در مورد سبب شناسی ابتلا به اختلال وسواسی – اجباری ارایه شده است بر روی نقش تفسیر نادرست افکار وسواسی در ابتلا و تداوم اختلال وسواسی – اجباری تاکید می شود. محققانی که نظریه های مختلف شناختی در مورد سبب شناسی ابتلا به اختلال وسواسی – اجباری را ارایه نموده اند بر این اعتقاد می باشند که ریشه ی افکار وسواسی را باید در افکار مزاحم (Intrusion ) جستجو نمود . به نظر آنان تمام مردم افکار مزاحم را تجربه می نمایند و افکار مزاحم زمانی به شکل افکار وسواسی در می آیند که میزان شدت و میزان فراوانی آنها به صورت قابل توجهی افزایش می یابد.بر اساس نظر اکثر نظریه های شناختی که در مورد سبب شناسی ابتلا به اختلال وسواسی – اجباری ارایه شده است در ایجاد و حفظ افکار وسواسی که یکی از علایم اصلی اختلال وسواسی – اجباری می باشد عوامل زیادی مانند پرتخمینی در مورد میزان خطر عوامل تهدیدزای زندگی ، وجود احساس مسئولیت افراطی ، مهم دانستن زیاد افکار، عدم تحمل نامطمنی ، احساس نیاز زیاد به کنترل افکار و سطح تحمل پائین اضطرابی که بوسیله تجربه ی افکار ناراحت کننده ایجاد شده است نقش دارند . همچینن بر اساس این نظریه ها اگر بتوان با استفاده از تکنیکهای مختلف رفتاری و شناختی با هر یک از موارد فوق الذکر مقابله نمود و یا میزان شدت آنها را کاهش داد در آن صورت می توان علایم اختلال وسواسی – اجباری را از بین برد و یا میزان شدت آن علایم را کاهش داد . از سوی دیگر در اکثر نظریه های شناختی بر روی این موضوع تاکید می گردد که در اشخاص مبتلا به اختلال وسواسی – اجباری سرکوب نمودن و یا فرونشانی افکار وسواسی یکی از علل تداوم این اختلال می باشد. همچینن در نظریه ها ی شناختی که پیرامون علل ابتلا به اختلال وسواسی – اجباری ارایه شده است بر نقش کنترل افکار وسواسی به عنوان عاملی مهم در افزایش میزان علایم اختلال وسواسی- اجباری تاکید شده است.
پایان بخش هفتم
و نوشتن این کتاب همچنان ادامه خواهد داشت…….
آدرس و شماره تلفن دفتر روان درمانی و مشاوره دکتر حسین لطفی نیا ( متخصص روان شناسی بالینی ) برای گرفتن وقت روان درمانی و مشاوره :
تبریز ، خیابان 17 شهریور جدید ، حدفاصل خیابانهای طالقانی و ارتش ، برج سینا ، طبقه ی هفتم
04135559866
بازدیدها: 0
نظرات